• Efektywność energetyczna
    Jeśli chcesz oszczędzać energię musisz być efektywny energetycznie, czyli wykorzystywać jak najmniej energii do stworzenia produktu lub usługi. Jest to ważne dla wzrostu konkurencyjności polskich przedsiębiorstw oraz bogacenia się społeczeństwa...
  • Ekologiczna marka produktu
    O wyborze produktu czy usługi decyduje często znajomość marki, która pozwala podkreślić ich jakość i wyróżnić na rynku. EKO FRIENDLY czyli przyjazny środowisku to dzisiaj marka, rozpoznawalna na całym świecie, także w Polsce...
  • Zielone
    zakupy
    Ekologia to nie tylko segregacja odpadów, robienie zakupów również może być eko. Dlatego ważne jest aby wszystkie niezbędne materiały w miejscu pracy były dokonywane zgodnie z zasadami zielonych zakupów...

audit-energetyczny-B1

szkolenia-sprofilowane-B1

indywidualne-doradztwo-B1

Jadalne naczynia

 

To, że jednym z elementów percepcji smaku potrawy jest sposób jej podania wie na pewno większość gastronomików i hotelarzy. W wyśmienitych restauracjach dania podawane są na pięknej, komponującej się z wystrojem wnętrz zastawie, pieczołowicie wypolerowanej przez obsługę, natomiast w plenerze i wszędzie tam gdzie niemożliwe jest zastosowanie porcelanowych naczyń do rąk biesiadników trafiają zazwyczaj mało estetyczne, prowizoryczne talerze PCV lub przesiąkające papierowe. A gdyby tak odejść od utartych schematów, gdyby brudny talerz można było po sobie zjeść?

 

Na taki właśnie pomysł wpadł w 1997 roku pochodzący z młynarskiej rodziny, pan Jerzy Wysocki. Głównym motywem idei  pana Jerzego była chęć wykorzystania zbędnych w produkcji mąki otrębów pszennych, dlatego  zamiast je wyrzucać zaczął produkować naczynia. Naczynia te były wyjątkowe… Pachniały świeżo pieczonym chlebem, a oprócz tego cechowały się gustownym wyglądem co sprawiło, że potrawy bardzo dobrze się na nich prezentowały. Nic więc dziwnego, iż w niedługim czasie firma Bioterm rozpoczęła produkcję tychże wyrobów na szeroką skalę. Zaletą „Jadalnych talerzy” jest ich przyjazność dla środowiska. Podczas produkcji nie używa się żadnych szkodliwych substancji, jakie mogły by przejść w sposób wiążący się składem lub zapachem z jedzeniem, a ich czas ich biodegradacji czyli rozkładu jest porównywalny z czasem rozkładu skórki banana i wynosi około 4 tygodni.

A czy Państwo zdecydowali by się na zaserwowanie posiłków na „jadalnych” talerzach? 

Więcej informacji: http://www.biotrem.pl/

Zachęcamy do lektury wywiadu z Małgorzatą Then z firmy Biotrem, przeprowadzonego przez portal ekologia.pl

Źródło: 

ekologia.pl

bioterm.pl

 

 

 

logosyUE

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego