• Efektywność energetyczna
    Jeśli chcesz oszczędzać energię musisz być efektywny energetycznie, czyli wykorzystywać jak najmniej energii do stworzenia produktu lub usługi. Jest to ważne dla wzrostu konkurencyjności polskich przedsiębiorstw oraz bogacenia się społeczeństwa...
  • Ekologiczna marka produktu
    O wyborze produktu czy usługi decyduje często znajomość marki, która pozwala podkreślić ich jakość i wyróżnić na rynku. EKO FRIENDLY czyli przyjazny środowisku to dzisiaj marka, rozpoznawalna na całym świecie, także w Polsce...
  • Zielone
    zakupy
    Ekologia to nie tylko segregacja odpadów, robienie zakupów również może być eko. Dlatego ważne jest aby wszystkie niezbędne materiały w miejscu pracy były dokonywane zgodnie z zasadami zielonych zakupów...

audit-energetyczny-B1

szkolenia-sprofilowane-B1

indywidualne-doradztwo-B1

Ekocertyfikaty vol. 1

 

Certyfikaty są doskonałym sposobem na rozróżnianie poziomu usług oferowanych przez hotele, firmy turystyczne i destynacje, a także docenienia ich działań w zakresie turystyki zrównoważonej. Jednak popularność programów certyfikujących już obecnie jest bardzo szeroka. Są programy lokalne, regionalne, krajowe i międzynarodowe. Oczywiście nie wszystkie są gwarancją jakości i wysokich standardów. Których więc powinniśmy szukać?

O spalarni parę słów

 

Powstawanie spalarni w Polsce jest sprawą bardzo kontrowersyjną, jednakże nie mniej konieczną. Składowiska odpadów przepełniają się w coraz większym stopniu, a wymogi unijne są jednoznaczne. Od 2016 roku prawo zakazywać będzie składowania odpadów o wysokiej kaloryczności, czyli tych których nie można poddać procesowi recyklingu, i nie są przy tym biodegradowalne. Okoliczni mieszkańcy protestują, a politycy i pracownicy magistratu uspokajają. Jak jest naprawdę? Jak działa spalarnia i jakie korzyści przyniesie dla mieszkańców? A może kryje również za sobą jakieś uciążliwości?

Jadalne naczynia

 

To, że jednym z elementów percepcji smaku potrawy jest sposób jej podania wie na pewno większość gastronomików i hotelarzy. W wyśmienitych restauracjach dania podawane są na pięknej, komponującej się z wystrojem wnętrz zastawie, pieczołowicie wypolerowanej przez obsługę, natomiast w plenerze i wszędzie tam gdzie niemożliwe jest zastosowanie porcelanowych naczyń do rąk biesiadników trafiają zazwyczaj mało estetyczne, prowizoryczne talerze PCV lub przesiąkające papierowe. A gdyby tak odejść od utartych schematów, gdyby brudny talerz można było po sobie zjeść?

logosyUE

Projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego